Gå direkt till innehåll
Flerfamiljshusen som byggs i Vallastaden i Linköping är extremt energisnåla och byggs i betong. Design: Campus Arkitekter
Flerfamiljshusen som byggs i Vallastaden i Linköping är extremt energisnåla och byggs i betong. Design: Campus Arkitekter

Nyhet -

Inkluderande Fastigheter snålar på energin men inte på kvaliteten när de bygger lägenheter i Vallastaden, Linköping.

I Vallastaden strax väster om Linköpings innerstad bygger stockholmsföretaget Inkluderande Fastigheter 57 hyreslägenheter i kvarteren Intervallet och Initiativet. De är yteffektiva, cirka 35 kvadratmeter, men i gengäld är takhöjden generös, nästan fem meter, och varje lägenhet har ett sovloft på ytterligare 17 kvadratmeter.

Extremt energisnåla
Det unika med husen är att de är extremt energisnåla men också billiga att bo i jämfört med andra nyproducerade hyresrätter. Husen uppfyller kraven för Passivhus, Plusenergihus och Miljöbyggnad Silver. De drivs med solceller, luftvärmepump och lite fjärrvärme och har extra tjocka och isolerande väggar. 

Byggnationen har genomgående ett rationellt tänk när det gäller energi, ytskikt och inredning. Men att lägenheterna får lägre hyror än normalt betyder inte att man har tummat på kvalitén. Husen har till exempel trägolv, kaklade badrum och rostfria kök.

- Vi har valt att vara avskalade i lösningarna men satsar på en genomgående hög kvalitet. Naturmaterial som björkplywood möter en tung konstruktion i betong i en fin materialpalett, säger Andreas Ferm som själv är utbildad arkitekt med mångårig erfarenhet i egen byrå.

Har gjort det svårt för sig
Han har tillsammans med Ragnar Eythorsson på Campus Arkitekter ritat husen som, förutom att de ska vara estetiskt tilltalande och billiga att bo i , även ska uppfylla alla krav på en extremt låg energiförbrukning. 

Och Andreas Ferm och Inkluderande Fastigheter har inte gjort det lätt för sig. När andra byggherrar nöjer sig med att uppfylla några av kraven går Andreas all-in och väljer check på allt. Det har varit en stor utmaning.

- Vi har uppfyllt enormt många högt ställda krav som dagsljusinsläpp och energihushållning samtidigt som vi uppfyller Passivhusstandard och Plusenergihus. Vi har nog gjort det svåraste man kan göra i fastighetsbranschen, säger Andreas Ferm.

“Gärahovs Bygg har en transparens och en vilja till dialog som jag inte sett hos så många andra aktörer”


Gärahovs dialog avgörande
Att bygga så här extremt energisnålt är en utmaning och ställer höga krav på totalentreprenören. När Inkluderande Fastigheter vann markanvisningstävlingen i Vallastaden var det Gärahovs Bygg som fick uppdraget som totalentreprenör. Och det var flera faktorer som gjorde att man valde just Gärahov, säger Andreas Ferm.

- Det är inte bara priset som är avgörande i en sådan här speciell upphandling. Det viktigaste för oss har varit Gärahovs transparens och deras möjlighet till ständig dialog. Det finns en vilja att hela tiden diskutera nya förutsättningar och nya samarbetsformer.

- Vi har ett nära samarbete genom hela processen som jag inte har sett hos så många andra aktörer i byggbranschen. De går in med lika mycket energi som vi, säger Andreas Ferm.

Spännande utmaning
Även för Gärahovs Bygg är detta ett unikt projekt att ta sig an. Johan Carlsson är företagets distriktschef i Linköping och han menar att det är spännande att få vara med om ett pionjärprojekt som detta.

- Det är häftigt att få göra detta tillsammans med en beställare som fullt ut tror på oss. Att vi förlitar oss på varandra är en förutsättning för att kunna testa alla utmaningar vi ställs inför när vi bygger på det här sättet. Det här är ju deras första projekt av det här slaget och det gör det extra spännande, säger Johan Carlsson.

Tjocka väggar och solceller
Den stora utmaningen är enligt honom att bemöta de högt ställda energikraven i den beställda produkten. 

Att bygga med tjocka ytterväggar på grund av de höga energikraven och samtidigt bibehålla så stor boyta som möjligt är ett exempel. Eller att lösa solcellsplaceringen på fasaden.

- Det innebär mycket vändande och pusslande för att få ihop alla parametrar. Men vi löser det tillsammans genom kreativt engagemang från alla parter i projektet, säger Johan Carlsson.

“Vi vill göra skillnad på den svenska bostadsmarknaden”


Bygge helt utan målarfärg
En annan, lite mer udda utmaning är att bygga 57 lägenheter utan att använda en enda droppe målarfärg. Något som kan låta som en omöjlighet.

- Vårt mål har varit att driva hela bygget i mål utan att vi använder en enda liter färg. Inte för att färg på något sätt är fult eller dumt men miljömässigt är det bättre ju färre material vi använder. Och när v i tänker estetik så tänker vi avskalat med betong och trä. Vi har inte öppnat någon burk än och jag tror faktiskt att vi klarar målet, säger Andreas Ferm, VD för Inkluderande Fastigheter. 

Han ser en stor potential i att bygga yteffektiva, energisnåla och attraktiva lägenheter med ett extra loft att dela med barn eller kompisar. Och intresset för de inkluderande lägenheterna i Vallastaden är stort. Redan i dag har 2500 personer visat intresse för de 57 bostäderna som s ka vara färdiga vid årsskiftet.

- Det mesta som byggs idag är extremt dyrt och det utestänger väldigt många. Med vårt koncept vill vi göra skillnad och bygga för de grupper som står utanför bostadsmarknaden, säger Andreas Ferm.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anders Svensson

Anders Svensson

Presskontakt VD 0733-503702

Relaterat innehåll