Gå direkt till innehåll
Tobias Johansson, projektchef på APP Properties och Niclas Couchér, projektchef på Gärahovs Bygg är nöjda med byggnationen på Hofs Park i Växjö. Snart är den första byggnaden inflyttningsklar.
Tobias Johansson, projektchef på APP Properties och Niclas Couchér, projektchef på Gärahovs Bygg är nöjda med byggnationen på Hofs Park i Växjö. Snart är den första byggnaden inflyttningsklar.

Nyhet -

Framtidens äldreboende och lekfull “träkoja” skapas på Hofs Park i Växjö

På den centrala tomten i Växjö låg tidigare äldreboendet Hovslund som byggdes på70-talet och var en känd samlingsplats för äldre. När lokalerna inte längre var funktionella utlyste kommunen en tävling för ett nytt, framtida seniorboende.

Och för APP Properties som vann markanvisningstävlingen 2017 var helheten viktig.

Tryggt boende

- Vi ville skapa ett tryggt och attraktivt boende för seniorer 65+. Här ska man inte bara bo utan vistas, trivas och umgås både ute och inne. De boende ska själva kunna bestämma vad som ska finnas här, vill de till exempel ha en frisör som kommer varje vecka så finns det lokaler till det, säger Tobias Johansson.

I första etappen byggs 117 lägenheter i 3 hus som blir 7-8 våningar höga och ska vara inflyttningsklara december 2022. Här kommer det finnas pool, gym och lokaler att samlas i.

Ett Pensionärernas Hus kommer att inrymmas i bottenvåningen där även hemtjänsten får lokaler. För att ytterligare serva de som bor här kommer en boendevärd att finnas på plats.

“Här ska man umgås och trivas tillsammans”

Hållbarhet och en lågenergiförbrukning genomsyrar hela projektet. Och utemiljön i den stora innergården har planerats med omsorg för att vara både funktionell och grön och lummig. Under hela processen har APP Properties haft en nära dialog med de lokala pensionärsföreningarna som fått tycka till och önska kring miljön både inne och ute.

- Vi är särskilt nöjda med att helhetslösningen blev så pass bra, där har vi verkligen försökt tänka på allt och parken blev pricken över i:et.

Här finns utegym, utekök och planteringsmöjligheter för de som vill. Här kan man samlas runt boulebanan, grilla eller bara sitta och njuta i trädgården, säger Tobias Johansson.

Lekfull träkoja

Redan i höst kommer Hofs Park att fyllas av liv och rörelse. I oktober öppnar förskolan på området med plats för 75 barn på totalt 5 avdelningar. En spektakulär byggnad i trä i två våningar som faktiskt ser ut som en jättestor träkoja.

Den 1000 kvadratmeter stora byggnaden är, liksom övriga området, ritad av Fojab Arkitekter. Arkitekturen är lekfull och ska inspirera och utmana till lek. Till exempel har husets balkonger inga räcken utan inramas av stora nät där barnen kan leka säkert.

“Arkitekturen ska inspirera och utmana till lek”

Att bygga en sådan här stor byggnad helt i trä är ovanligt och ställer höga krav på totalentreprenören.

-Det är självklart en utmaning att bygga helt i trä istället för betong. Stommen är i massivt trä och ytpanelen består av cederträ, det är bara bottenplattan som är i betong. Allt har passat väldigt bra och nu är det nästan färdigmålat och vi ska börja med golvet, säger Niclas Couchér, projektchef på Gärahovs Bygg.

Långt framme digitalt

Att APP Properties, som är delägare i Gärahovs Bygg, skulle anlita “familjen” till detta unika och publika bygge mitt i Växjö var en självklarhet. En viktig faktor i att bygget löpt helt efter planerna är Gärahovs professionalism och höga digitala kompetens, menar Tobias Johansson, projektchef på APP Properties.

“Gärahovs digitala kompetens gör att vi ligger före i tidsplanen”

-Vi har haft en tuff tidsplan med inflyttning i höst och vi har varit lite oroliga för om vi ska klara det. Men nu ligger vi till och med före tidsplanen, mycket tack vare att Gärahovs Bygg är så långt framme i den digitala utvecklingen.

-Den digitala processen gör att vi hela tiden kan se flödet som styr byggplaner, upphandlingar, tidsplaner och arbetsmiljö. Vi kan i ett tidigt skede se var de kritiska momenten är och det har varit väldigt viktigt och värdefullt för oss, säger Tobias Johansson, APP Properties som ser fram emot när de små hyresgästerna flyttar in i Växjös största “träkoja” i höst.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Tobias Johansson

Tobias Johansson

Distriktschef Växjö 0709 – 98 28 26

Relaterat innehåll