Gå direkt till innehåll
Rickard Wackt är projektchef för Gärahovs Bygg Jönköping och Stefan Johansson, Bankeryds Rör, Henrik Sveningsson, Assemble Entreprenad och Christer Axelsson, Granitor är tre av totalt ett 60-tal samarbetspartners i Kvarteret Övertaget i Jönköping.
Rickard Wackt är projektchef för Gärahovs Bygg Jönköping och Stefan Johansson, Bankeryds Rör, Henrik Sveningsson, Assemble Entreprenad och Christer Axelsson, Granitor är tre av totalt ett 60-tal samarbetspartners i Kvarteret Övertaget i Jönköping.

Pressmeddelande -

Nöjda samarbetspartners när Gärahov projektleder Kvarteret Övertaget i Jönköping “Bra attityd, samordning och logistik ger viktig trygghet”

Gärahovs Bygg växer snabbt och en viktig del i expansionen är en utveckling mot allt mer projektledda byggen. Gärahov är totalentreprenör och tar in så gott som allt arbete från samarbetspartners, tidigare kallade underentreprenörer, istället för att bygga i egen regi med egen personal. Något som ställer ännu högre krav på samtliga inblandade på arbetsplatsen.

Våra samarbetspartners är A och O

Ett exempel är det omfattande bygget i Kvarteret Övertaget i Jönköping. Ett komplicerat projekt med 3 olika beställare och ett 60-tal samarbetspartners. Här byggs bland annat parkeringshus, förskola och en Lidl-butik. Rickard Wackt är Gärahovs projektchef i Jönköping.

- För oss är våra samarbetspartners A och O, får vi inte in rätt folk så fungerar ingenting och det påverkar i alla led. Ett projekt som Övertaget är en extra stor utmaning eftersom det är flera beställare och många inblandade och allt måste fungera till hundra procent, säger han.

Idag vet Rickard och hans kollegor på Gärahovs Bygg att de alltid får in kompetenta och pålitliga samarbetspartners. Genom att skriva samarbetsavtal med alla partners som först noga kontrolleras i allt från ekonomi till hur man arbetar med hållbarhet har man skapat en “bank” av goda och kvalitetssäkrade samarbetspartners.

Digitala anteckningsblocket Opus kvalitetssäkrar

En annan viktig del i framgångarna med att ha en bra relation till sina samarbetspartners är det egenutvecklade digitala verktyget Opus. Denna webbapplikator används både under produktionstiden för ett effektivt samarbete med alla samarbetspartners och även senare i processen i den viktiga eftermarknaden.

- Opus är ett digitalt anteckningsblock, ett sätt att kvalitetssäkra alla våra projekt från start till mål. Förr hade vi skrivblock ute på byggena där allt noterades, till exempel vad som skulle göras, boka transporter, planera in leveranser eller åtgärda brister. Med Opus kan alla logga in i sin padda och få tillgång till den information de behöver. Det sparar tid och ger en tillgänglighet för alla, säger Rickard Wackt.

Bra struktur och fin attityd

Henrik Sveningsson från Assemble Entreprenad har varit samarbetspartner till Gärahov i många år. Han har 8 anställda på plats i Kvarteret Övertaget och har varit med sedan byggstarten där. Hans företag monterar trappor, fönster och dörrar inne och ute samt gör en del kompletteringsgjutningar. Och för honom är det oerhört viktigt att projektledningen på plats fungerar.

- Gärahov har en bra struktur och en fin attityd på arbetsplatsen, de är rädda om sina samarbetspartners. De är professionella i sitt sätt att projektleda och är väldigt duktiga på samordning och logistik och att knyta ihop säcken och följa upp. Här är Opus ett bra verktyg med en total transparens. Alla kan se vad alla gör, jag kan se vad målaren eller rörläggaren gör och vice versa och det är värdefullt, säger Henrik Sveningsson.

Personlig relation viktig

Lika viktigt som digitala verktyg är den personliga relationen på arbetsplatsen med projektledningen. Det menar Stefan Johansson, Bankeryds Rör som levererar allt inom värme och sanitet till Kvarteret Övertaget.

- Det här är ett speciellt projekt med flera beställare och det ställer höga kvar på alla. Det är väldigt viktigt att den personliga relationen fungerar, att du upplever en ärlighet och en lojalitet mot personen du har gjort en affär med. Gärahov har en väldigt bra relation med sina underentreprenörer. Vi gör det här tillsammans och jag tycker det är lika roligt att åka till jobbet varje dag. Sedan måste man vara driven och lite tokig också, säger Stefan Johansson.

Gärahov räds inte svåra saker

Att bygga ett 8 våningar högt parkeringshus som mäter 17 000 m2 samt flera andra byggnader under tidspress ställer självklart höga krav på totalentreprenörens projektledare. Christer Axelsson, Granitor är arbetsledare för sina 15 elektriker som jobbar i Kvarteret Övertaget. Och han är imponerad över Gärahovs resultatorienterade och problemlösande inställning.

- De är väldigt lätta att få kontakt med och löser snabbt problem som uppstår. Vi går igenom viktiga kritiska moment på regelbundna samordningsmöten och alla känner att de vågar ta upp om något blivit fel. Alla kan göra misstag i ett sådant här stort projekt, det är viktigt att både kunna ge ris och ros. Gärahovs ansvariga är resultatorienterade, problemlösande och räds inte svåra saker, säger Christer Axelsson.

Viktigt ge rätt förutsättningar

Från Gärahovs sida är man stolta över att han hittat en framgångsrik struktur för sina viktiga samarbetspartners. Men Rickard Wackt, projektchef för Gärahov Jönköping, nöjer sig inte med det. Arbetet med att bli ännu bättre går ständigt vidare.

- Vi kan alltid bli ännu bättre. Vi har ett stort ansvar gentemot våra samarbetspartners med att ge rätt förutsättningar så att de kan göra ett bra arbete. Vi har en stor skyldighet när det gäller planering och information genom hela processen och att ta vara på den kompetens vi har hos alla våra samarbetspartners. Att vidareutveckla vårt digitala planeringsverktyg Opus med nya smarta funktioner pågår också ständigt, säger Rickard Wackt.

FAKTARUTA:

Opus

Är ett projektverktyg utvecklat av Gärahovs Bygg. Webbapplikatorn används både under produktionstiden för ett effektivt samarbete med alla samarbetspartners samt i eftermarknaden för att alla ärenden som kommer in ska hanteras rätt och riktigt samt i tid.

Kvarteret Övertaget Jönköping

Består av flera byggen i olika etapper, bland annat uppförs ett 8 våningar högt parkeringshus med 17 000 kvadratmeter parkeringsyta. Gärahovs Bygg är totalentreprenör åt tre olika beställare. Jönköpings kommuns Fastighetsutveckling; p-hus och gym, Lidl; butikslokal samt Jönköpings kommun; förskola, lokaler för hemsjukvård och kontor. Parkeringshuset öppnar troligtvis i augusti 2022, Friskis och Lidl i slutet av september. Förskolan beräknas vara färdigställd i slutet av oktober, ungefär samtidigt som det är tänkt att SMUAB och hemsjukvården flyttar in i sina lokaler. Byggstart: 2020

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Gärahovs Bygg är ett expansivt byggbolag verksamt inom Entreprenad och Byggservice. Vi underhåller och utför ny – och ombyggnation av bostäder, offentliga byggnader och industrilokaler från Malmö i söder till Stockholm i Norr. Flexibilitet är vårt signum. Vi möter dina behov med nyfikenhet, kreativitet och engagemang. Vårt uppdrag är att se möjligheter. Vi guidar dig rätt från idé till eftermarknad. Med mångårig erfarenhet kan vi som byggledare matcha rätt samarbetspartner och affärsområde efter dina behov – stora som små. Vi sätter fokus på kvalitet och hållbarhet genom att vi är certifierade enligt kravställningen för ISO9001 och ISO14001.

Kontakter

Anders Svensson

Anders Svensson

Presskontakt VD 0733-503702

Relaterat innehåll