Gå direkt till innehåll
Scandinavian XPO, ett stenkast från Arlanda flygplats är Sveriges nya mötesplats. Här har Gärahovs Bygg varit totalentreprenör för ett toppmodernt storkök med kapacitet att laga och servera 3 500 portioner.
Scandinavian XPO, ett stenkast från Arlanda flygplats är Sveriges nya mötesplats. Här har Gärahovs Bygg varit totalentreprenör för ett toppmodernt storkök med kapacitet att laga och servera 3 500 portioner.

Pressmeddelande -

Nytt toppmodernt storkök i Scandinavian XPO byggdes på rekordtid

Från en gammal nedgången bilverkstad till ett toppmodernt storkök med kapacitet för 3 500 middagsgäster. På endast fyra månader.
Den tuffa utmaningen antog Gärahovs Bygg åt Arlandastad Group i Scandinavian XPO i Stockholm.

-En stor grej har självklart varit den korta byggtiden. Det var också en av anledningarna till att vi valde Gärahovs Bygg. Man håller vad man lovar och är oerhört lösningsorienterade, säger Erik Nyberg, projektchef Arlandastad Group.


Scandinavian XPO, ett stenkast från Arlanda flygplats, är Sveriges nya mötesplats. I arenan som tillhör Arlandastad Group finns stora evenemangs- och mässhallar, konferenslokaler, hotell samt service och aktiviteter för hållbara möten. Första etappen invigdes vid årsskiftet och fler etapper är planerade och påbörjade.

Storköket hjärtat

Och hjärtat i denna nya mötesplats är ett helt nytt storkök på 1 300 kvadratmeter i två plan. Här finns tillagningskök, diskrum, kylrum och annat som krävs av ett toppmodernt storkök. Och kapaciteten, 3 500 portioner är imponerande.

Tidigare var det verkstad och garage i lokalerna och förvandlingen är enorm. Och det har varit en tuff utmaning enligt Thomas Augustsson, projektchef Gärahovs Bygg Stockholm.

- Här var bara en enda stor, rå yta med garageportar. Att förvandla den till ett toppmodernt storkök i två plan på 4 månader, som var kundens krav, har varit extremt tufft. I normala fall hade vi behövt 6-7 månader för att klara detta så det har varit en bedrift. Det var nästan så att det var vadslagning på byggarbetsplatsen mot slutet om vi skulle klara det eller inte, säger Thomas Augustsson.

Höga miljökrav

Kravställningen på miljön har varit stor med allt från produktval till vilket bränsle som används på byggarbetsplatsen. Konstruktionen har också bjudit på stora utmaningar med enorma fläktaggregat som ska integreras i betongbjälklag och stålkonstruktioner.

Oväntade problem under byggets gång som att till exempel stöta på berg när man ska lägga avlopp flera meter ner i marken har ställt stora krav på alla inblandade, inte minst entreprenörerna.

- Vi har fantastiska entreprenörer som anpassat sig och ställt upp och jobbat dag och natt och på helgerna för att vi skulle hinna bli klara i tid. Alla har varit oerhört solidariska. Pandemitider med karantänskrav och annat har också gjort att vi bitvis varit färre som fått jobba hårdare, säger Thomas Augustsson som själv ryckte in och bilade betong när det var kris en dag, klädd i piké och jeans.

Klart på utsatt tid

Kunden Arlandastad Group, som driver Scandinavian XPO, letade efter en totalentreprenör med erfarenhet av att bygga storkök, som är pålitlig och lösningsorienterad och som har en bra affärsmodell. Och att valet blev Gärahovs Bygg förklarar Erik Nyberg, projektchef Arlandastad Group så här.

- Det handlar inte bara om att ha det skarpaste priset utan att även ha ett bra synsätt för hur ett samarbete ser ut. Gärahovs Bygg har hela tiden stått för det de har sagt och hållit vad de har lovat och det uppskattar vi. Och en stor grej har ju självklart varit den korta byggtiden. Vi har kämpat hårt tillsammans och haft en bra dialog där ingen ställt sig på tvären utan löst problemen som uppstått under vägen, säger Erik Nyberg.

Den 17 december var storköket klart, exakt på utsatt dag. Med några timmar till godo dessutom. Och den lite skämtsamma vadslagningen blev aldrig någon skräll.

- Jag har aldrig behövt känna någon oro för att det inte skulle bli klart i tid. Gärahovs Bygg har levererat exakt den produkten som vi har varit överens om inom utsatt tid och vi är oerhört nöjda med resultatet, säger Erik Nyberg.

-----------

Fakta

Totalentreprenör: Gärahovs Bygg

Omfattning byggnation: 50-60 personer har arbetat på plats

Beställare: Arlandastad Group

Byggtid: 17 aug 2020 - 17 dec 2020

Totalyta: 1 300 kvadratmeter varav 800 kvadratmeter på nedre plan och 500 kvadratmeter på övre plan.

Innehåller: Tillagningskök, diskrum, renserier, vinkylar, kylrum mm.

Material: Helkaklade väggar hygientak, gjutet industrigolv med plastmatta mm.

Certifiering: Breeam Certifiering med mycket högt ställda krav på bl.a material

Driver storköket: Mässrestauranger

Arkitekt: Ettelva Arkitekter

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Gärahovs Bygg är ett expansivt byggbolag verksamt inom Entreprenad och Byggservice. Vi underhåller och utför ny – och ombyggnation av bostäder, offentliga byggnader och industrilokaler från Malmö i söder till Stockholm i Norr. Flexibilitet är vårt signum. Vi möter dina behov med nyfikenhet, kreativitet och engagemang. Vårt uppdrag är att se möjligheter. Vi guidar dig rätt från idé till eftermarknad. Med mångårig erfarenhet kan vi som byggledare matcha rätt samarbetspartner och affärsområde efter dina behov – stora som små. Vi sätter fokus på kvalitet och hållbarhet genom att vi är certifierade enligt kravställningen för ISO9001 och ISO14001.

Kontakter

Anders Svensson

Anders Svensson

Presskontakt VD 0733-503702

Relaterat innehåll